Læg selv sildebensparketgulv

Er du lidt af en gør-det-selv-mand og vil derfor lægge dit nye sildebensparket, så kommer der lidt tips i denne artikel.

Med et sildebensparketgulv skal du lave det, der hedder en ikke-bærende gulvbelægning. Dette betyder, at gulvet ikke skal bære sig selv. Et sildebensparketgulv kan ikke bære sig selv, så derfor er det nødvendigt at gulvet understøttet på hele underfladen med et bærende gulv. Det bærende gulv kan for eksempel være af beton eller spånplader.

Sildebensparket skal limes fuldt til undergulvet, så det er vigtigt at undergulvet er rent og tørt, så trægulvet kan klæde fast til undergulvet. Når man skal lime et sildebensparketgulv, er opstarten rigtig vigtig, så gulvet ender med at se pænt ud. Start med at finde den væg, som monteringen skal starte ved. Find derefter midten af rummet og markér installationslinjen 50 mm til venstre for midterlinjen. Beregn derefter antallet af starttrekanter, der skal bruges ved at måle længden på den væg, du vil starte ved. Derefter lægger du 50 mm til og dividerer med 976 mm. Tallet skal rundes op til nærmeste hele tal. Er væggen for eksempel 5000 mm, er regnestykket således ud:

(5000 mm + 50 mm)/976 = 5,17 = 5 starttrekanter.

Lav en starttrekant af fire brædder, hvor du lægger venstre først, dernæst højere nedenunder osv. Dernæst måler du 138 mm op fra det første højre bræt og skærer brædderne over i en lige linje derfra – så står du med en trekant. Placer den første trekant i midten af rummet, hvor de venstre startkanter flugter med installationslinjen fra tidligere. Læg derefter de resterende starttrekanter ved siden af den første. De yderste starttrekanter skal skæres ud, så der er 8-10 mm ud til væggen. Tjek at alle starttrekanterne ligger som de skal og lim dem derefter til undergulvet. Derefter lægges det resterende gulv ud fra starttrekanterne, hvor dette selvfølgelig også limes fast til undergulvet.

Indtil limen er hærdet er det en god ide at belaste overfladen på sildebensparketgulvet, så det er i fuld kontakt med undergulvet. Når limen er fuldstændig hærdet kan du slibe og overfladebehandle gulvet.