Bliver gulvet passet og plejet i din bolig?

Alle gulve – uden undtagelse – skal passes med kærlig hånd igennem de mange år, gulvet bærer dig. Hvis det er klinker, skal de vasket. Hvis det træ, skal det vaskes, slibes eller måske overfladebehandles. Er det laminat, skal det vaskes og lappes. Husker du at passe gulvet, holder det meget længere, og du undgår betaling til dyre reparationer eller skift af gulv. Så smid hellere undskyldningerne ud ad vinduet, og se, hvad dit gulv trænger til. Behandler du gulvet ordentlig og med omsorg, kan det holde i mange år – selvfølgelig afhængig af materiale og kvalitet.

To gulve er ikke ens

Har du et oliebehandlet gulv eller et lakeret gulv, vil det selvfølgelig kræve, at de bliver overfladebehandlet. Trægulv med olie skal behandles ca. hvert andet år. Det kan udskydes en måned, to eller et kvartal, men udskydes det flere år, bliver behandlingen langt mere krævende. Det kan ende med, at din eneste udvej bliver at købe gulv online. Inden du når dertil med dit trægulv, er der selvfølgelig mulighed for at slibe trægulvet. Inden du når til slibning, er der også den mulighed, at du bare dropper undskyldningerne og husker at oliere gulvet, når tid er.

Med et olieret eller lakeret gulv kommer mere besvær med at skulle holde gulvet ved bedste stand. Husk dog på, at du så sparer noget besvær ved at skulle vaske det sjældnere. Det gælder for alle gulvtyper, at farvede pletter eller maling skal fjernes med det samme. Ridser m.m. kan ikke altid undgås og kan ikke bare fikses med det samme, men pletter og farver skal fjernes med det samme, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at få dem væk. Alternativt må oliepletter, malerpletter osv. slibes væk.

Nyd gulvet lang ud i fremtiden

Det kræver lidt at have gulve, som skal overfladebehandles eller muligvis slibes. Til gengæld kan disse gulve holde i mange år ud i fremtiden og kræver mindre hyppig rengøring. Er ønsket et gulv, som ikke kræver store olieringsprojekter, er linoleumsgulv, klinker, fliser eller laminatgulv mere passende for dig. Her skal rengøring i form af at vaske gulv dog ske hyppigt, men gulvet skal ikke lakeres, slibes eller andet. Husk at vælge god kvalitet af laminatgulv, hvis valget falder herpå. Laminatgulv af ringe kvalitet holder ikke i mange år.

Konklusionen bliver, at du ikke kan undgå at skulle vedligeholde dit gulv i hjemmet. Det vil dog være klogt at vælge den type gulv, som passer til dit rengøringsbehov. På den måde får du et skønt gulv til langt ud i fremtiden.