Guide: Husk disse ting når du skal flytte ud af en bolig

Shooting in the kitchen at home,

Alle kender det: Man har fået en ny lejlighed, eller købt drømmeboligen, og tingene kører bare som de skal. Det eneste der lige mangler, er at få det sidste ud af din gamle bolig, og få den overleveret til udlejer. Men har du styr på om alle tingene er helt i orden? Det sidste man har lyst til når man skal flytte væk fra et sted, er at indskuddet eller depositummet bliver inddraget, fordi man ikke har afleveret boligen i god nok stand. Her i denne guide kigger vi på hvad du skal huske, så du undgår bøvl når du skal flytte ud.

Tjek hele boligen for fejl og mangler

Fraflytningen af ens bolig starter i princippet allerede inden man overtager den. Fejl og mangellisten er essentiel for at du kan aflevere boligen tilbage uden problemer, og derfor er det vigtigt at man er grundig fra start. Sørg for at notere alle ting som kunne skabe et problem i fremtiden, og tag billeder af det så det tydeligt kan ses. Selvom der er tale om et lille hak i gulvet, et rids i køleskabet, eller måske noget stearin i vinduet som er brændt fast, så dokumenter det. Alt hvad du ikke har fået med, vil blive set af ejer/udlejer når du skal flytte engang, og det vil gå op i kroner og øre på sigt.

Samtidig er det også vigtigt at gennemgå hvilke skader du selv har påført boligen i din tid i den. Slid sker over tid, og derfor er det vigtigt at se på hvad du selv kan reparere – der kan være mange penge at spare. Det kan være småting som en låge i køkkenet som hænger skævt, et håndtag som er gået løs eller et gardin som hænger dårligt. Man tænker tit, at disse ting da ikke kan koste det store hvis ejer selv skal stå for det, men mange bække små – jo flere ting der er, jo dyrere. Derfor skal du fikse de ting du selv kan, så du på sigt kan undgå at betale for det.

Husk at levere stedet som du selv vil have lyst til at overtage

Det er sjældent at en bolig bliver overleveret dagen efter at man er flyttet ud, og derfor er der god tid til at sørge for at boligen er i pæn stand. To ting som oftest er de dyreste ved en udflytning, og som kan tage store dele af depositum, er vægge og gulve. Har du trægulv skal de oftest slibes ned, og bliver stort set altid malet ved skift af lejer. Det er forskelligt fra sted til sted hvordan dette gøres, men har du mulighed for selv at gøre noget af det, er der igen penge at spare. Har du hænder skruet godt sammen, og værktøjerne til at gøre det, er det helt klart værd at tage en dag ud af sin kalender, og ordne gulvet selv. Det samme gælder med væggene, dog skal man være sikker på at man kan levere et flot resultatet i begge sammenhænge. Har du ti tommelfingre, men vil stadig selv have kontrol over det, kan man altid få en professionel til at komme forbi og slibe gulvene og male væggene indendørs. Så undgår du også at udlejer tager flere penge for at få det gjort.

Afslutningsvis er det vigtigt at få rengjort ordentligt. Ligesom med ting der skal repareres, så gælder den samme regel med rengøring: Jo mere du kan fikse, jo mindre skal udlejer stå for. Derfor skal du finde de store gummihandsker frem, og sørge for at det ikke kun er gulv og vinduer der er vasket. I køkkenet skal komfur og køleskab være renset fra top til tå, og husk at tjek om der under dem er snavs eller andet beskidt. Husk også at afrime fryseren. På badeværelset er det vigtigt at få afkalket bruser og armatur, og derudover skal du tjekke godt efter under wc og skabene. Sørg også for at afløbet i badet er godt rengjort.