Vælg det rigtige vaterpas

vaterpas-vaerktoej-carl-ras-maal

At noget er i vater, er ikke helt det samme som, at det nødvendigvis er lige. To punkter kan – pr. definition – ikke andet, end at være lige ud for hinanden. Men derfor kan de sagtens resultere i, at din hylde ender med at hænge skævt på væggen. For selvom din opmåling har været fuldstændig lige, har den ikke nødvendigvis været i vater – og derfor skal du altid konsultere dit vaterpas.

Det mest gængse vaterpas har to funktioner: Det kan måle i vater (vandret) og i lod (lodret). Når man arbejder horisontalt (vandret), taler man om ”vater”, mens man ved vertikalt arbejde (lodret) taler om ”lod”. Det virker på den måde, at der er libeller i vaterpasset, som er en luftboble i noget vand. Når luftboblen er præcis mellem de to streger, er det i vater eller lod. Du kan tjekke, om dit vaterpas er helt nøjagtigt ved at holde vaterpasset op på væggen og sætte to prikker under vaterpasset i hver ende, når libellen er præcis i midten. Bagefter vender du vaterpasset om og lægger det efter stregerne. Er libellen stadig i vater, er dit vaterpas nøjagtigt.

 

VATERPAS PÅ SNOR

Skal du måle langt, eksempelvis langs en husside, kan du bruge en løs libelle, der hænger på en snor. Stram snoren godt op og så kan du bruge snoren og libellen til at få dit projekt i vater.

STOLPEVATERPAS

Skal du sætte stolper i jorden, som skal være lige på alle sider, kan du bruge et stolpevaterpas. Stolpevaterpasset lægges i en vinkel på stolpen og så kan du justere stolpen, indtil alle libellerne står lige og din stolpe dermed er i vater.

LASERVATERPAS

Laservaterpasset projekterer vandrette og lodrette striber op på væggen, som du kan bruge til at arbejde efter. Når du stiller laservaterpasset op, skal du indstilles laservaterpasset, så det er helt i vater og derefter kan du bruge det til at vise striber på væggen.