Sådan inddrager du nemt farver i din indretning

Et hjem er så meget mere end blot tag over hovedet. Det er her, vi slapper af og samler kræfter til at være dem, vi skal være – både for vores familie og venner og vores arbejdsgiver. Vores indretning og de farver, vi benytter os af, har stor betydning for at gøre vores bolig til et hjem. Vi har derfor her samlet vores bedste tips til, hvordan du nemt kan inddrage farver i din indretning.

Vælg tre farver

Et hjem proppet med farver kan hurtigt virke rodet – og det er derfor ikke jo flere, jo bedre, når det gælder farver. Vi anbefaler i stedet for, at du vælger tre farver: én primærfarve, som udgør størstedelen af rummet, én sekundærfarve samt én kontrastfarve. Kontrastfarven skal kun udgøre ca. 10 % af rummet – og alle farverne skal komplimentere hinanden. Hvis du er i tvivl om, hvilke farver, det skal være, kan du med fordel gøre brug af farvehjulet. Det kan give dig en større forståelse for, hvilke farver, der passer godt sammen og hvilke, der absolut ikke gør.

Mal dit interiør

For mange – især dem, der er vant til den minimalistiske og farveløse nordiske indretning – kan det være svært at inddrage farver i indretningen overhovedet, udover måske nogle enkelte plakater eller billeder her og der. Hvis det er dig, kan det være en god idé at starte i det små ved at male lidt af dit interiør. Det kan f.eks. være en reol, en stol eller måske dit spisebord. Du kan også blot begynde at inddrage farve i dine mindre indretningselementer, som f.eks. puder, plaider, vaser og lignende. På den måde er det dine møbler og accessoires, der giver dig farvespil i rummet.

Mal dine vægge

Hvis du er modig, vælger du at male hele rummet. Det skaber nemlig sammenhæng og giver dig et fuldstændigt rum, når du maler hele dit køkken, stue eller soveværelse. Hvis du alligevel synes at det er lidt for drastisk, så kan du evt. starte med at male en væg eller to og derefter vurdere, om du skal tage resten af væggene med. Når du begiver dig ud i dette projekt, er det meget vigtigt, at du tager dig god tid til at vælge farver. De skal nemlig passe til rummets temperament og funktion. Det dur f.eks. ikke, at du maler soveværelset knaldrødt. I stedet bør du vælge f.eks. blå, som signaliserer ro, fred og harmoni, grøn, som signaliserer sundhed, natur og livskraft eller lysegul, der symboliserer glæde, håb og kærlighed. Derudover er det også altid en god idé at lade et professionelt malerfirma stå for malerarbejdet. Det giver simpelthen det flotteste resultat.